Апр 01

Промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ на Координативната средба за е-трговија

На 1 април 2011 г. во Клубот на државни служби во Скопје беше одржана промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ во рамките на Координативната средба за е-трговија, пред за претставници на е-продавници, процесори на наплати, банки и други чинители од областа на е-трговија. Continue reading

Мар 30

Промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ пред претставници на државните институции

На 30 март 2011 г. во Клубот на државни органи во Скопје беше одржана промоција на Водичот за ИКТ на Метаморфозис бр. 6, „Како до политика за приватност?“ изработен во соработка со Дирекцијата за лични податоци во рамките на проектот Иницијатива за приватност на интернет. Continue reading

Фев 10

Настан по повод Европскиот ден на побезбеден интернет

8 февруари беше ден на побезбеден интернет кој годинава го обележаа 68 земји насекаде во светот, меѓу кои и Македонија. Метаморфозис, како и секоја година, и оваа, активно се вклучи во глобалната акција под мотото „Животот на интернет е повеќе од игра“, со организирање настан за деца. Continue reading

Јан 28

Обележан Европскиот ден на заштита на лични податоци

Фондацијата Метаморфозис и Дирекцијата за заштита на лични податоци го одбележаа Европскиот ден на заштита на лични податоци, 28 јануари, со настан кој се одржа во ЕУ инфо центарот. Continue reading

Јан 26

Презентација и трибина по повод Европскиот ден на заштита на лични податоци

По повод Европскиот ден на заштита на лични податоци, 28 јануари, Фондацијата Метаморфозис и Дирекцијата за заштита на лични податоци ќе организираат презентација и јавна трибина на тема „Безбедна електронска комуникација: фикција или реалност“. Continue reading

Дек 24

Промоција на 10 филмчиња за безбедност и приватност на децата на Интернет

Во вторник, 28 декември, во 19:00  часот ќе се одржи промоција на 10 кратки филмчиња на теми поврзани со безбедноста и приватноста на децата на интернет, изработени во рамките на проектот „Полесно до приватност на Интернет“. Continue reading

Окт 13

Предавање на тема приватност на Институтот за информатика

На 13 октомври 2010 година тимот на Метаморфозис одржа предавање на тема приватноста во Македонија за студентите на Институтот по информатика во Скопје. Continue reading

Јул 09

Македонија: Две изданија за заштита на приватноста достапни на интернет

Две неодамна промовирани публикации наменети за поголема заштита на правото на приватност во Република Македонија може да се симнат бесплатно од интернет во форма на е-книги.

Continue reading

Јун 28

Семинар на тема: „Безбедност и приватност на интернет“ во НОВА

Минатиот петок (25.06.2010) во рамките на проектот „Полесно до приватност на интернет“, во приватното училиште НОВА се одржа семинар на тема „Безбедност и приватност на интернет“, кој го проследија  20-ина учесници од наставниот и педагошкиот кадар. На настанот беше претставник од фондацијата Метаморфозис, а целта беше дискутирање на потенцијалните опасности на интернет, начините за нивно спречување и контролирање, особено во рамките на училиштето. Continue reading

Јун 24

Македонија: Парламентот усвои законски измени против приватноста

На 16.06.2010 г. Собранието на РМ ги усвои контроверзните измени на Законот за електронски комуникации за кои правните експерти и НВО кои се борат за човекови права предупредуваа дека ја нарушуваат приватноста на граѓаните.

На 16.06.2010 г. Собранието на РМ ги усвои контроверзните измени на Законот за електронски комуникации за кои правните експерти и НВО кои се борат за човекови права предупредуваа дека ја нарушуваат приватноста на граѓаните.

Измените беа донесени по брза постапка во процес при кој власта не обезбеди услови за аргументирана стручна јавна дебата во која би имале можност да земат учество сите заинтересирани страни. Претставници на власта исто така одбија да земат учество во дебатите покренати од граѓанскито сектор.

Врз основа на стручните анализи на предложените измени и заклучоците од тркалезната маса организирана од Фондацијата Метаморфозис на 4 јуни, 16 НВО упатија повик за повлекување на проблематичните законски измени, кој беше предаден до сите пратеници и претставниците на извршната власт на 11 јуни. Во меѓувреме поддршка за иницијативата искажаа и над 400 индивидуални граѓани.

Владеачкото мнозинство се оглуши на повиците за подигање на квалитетот на предложените измени и под изговор дека безбедноста е најголем приоритет ги изгласа на 17 јуни 2010 година. Според Алфа ТВ, опозицијата најавила дека ќе го оспори овој закон пред Уставен суд.

Меѓу другото, стручњаците укажаа дека наспроти уставните одредби кои дозволуваат прислушкување само во посебни случаи со судски налог, со измените се наложува на телекомуникациските оператори да обезбедат постојан и директен пристап на полицијата до податоците за сообраќајот и геолоцирање на корисниците. При тоа, низата оставени нејаснотии овозможуваат заобиколување на воспоставените правни норми, оти со измените не се дефинираат точните должности и надлежности, механизмите за спречување и санирање злоупотреби. Сето ова е во директна спротивност и со меѓународните договори чиј потписник е Република Македонија, како и со релевантните директиви на ЕУ.

Паралелно со заедничкиот повик, со сопствени анализи се произнесоа невладините организации

Брза реакција на ова случување објави и еден од најпопуларните светски блогови, Боинг боинг, во пост од писателот и новинар Кори Доктороу, кој ја искоментира незаинтересираноста на парламентарците која се огледа од тоа што законот е усвоен 55 гласа „за“ и само 9 гласа „против“.

Читателите од странство преку коментари исто така укажаа дека со вакви закони Македонија нема никакви шанси да стекне углед како место кое е убаво за посета или погодно за инвестирање, особено во ИТ-индустријата.

На Твитер, дискусија на темава се одвива под хаштагот #privatnost.

Continue reading