Дек 14

Семинар на тема: Заштита на личните податоци во телекомуникацискиот сектор

Во понеделникот, на 12 декември, во конгресната сала на хотелот Стоун Бриџ, се одржа семинар за заштита на личните податоци во телекомуникацискиот сектор, организиран од Дирекцијата за заштита на личните податоци на Република Македонија. Continue reading

Окт 14

Отворен настан на тема „Образованието и интернетот“

На 12 октомври, 2011 год., во МКЦ Клуб ресторант се одржа отворен настан на тема „Образованието и интернетот“, во организација на Здружението на граѓани „Интернет Хотлајн Провајдер Македонија“. Ова предавање беше наменето за наставници и родители, а предавачи беа Виолета Ѓорѓиевска од Интернет Хотлајн Провајдер, Ирина Шумадиева од Фондација Метаморфозис, и Мишел Буш – ЕУ експерт за безбедност на децата на интернет, кој одржа сеопфатна презентација на оваа тема. Continue reading

Јун 23

Само две од друштвените мрежи имаат стандардна опција за заштита на приватноста на малолетничките профили

Само два веб-сајтови за друштвено вмрежување (Bebo и MySpace) испитани од Европската комисија имаат стандардно зададени поставки со кои профилите на малолетниците им се достапни само на пријателите од одобрениот список со контакти и само 4 веб-сајтови обезбедуваат дека со малолетниците можат да контактираат само нивните пријатели (Bebo, MySpace, Netlog и SchuelerVZ). Continue reading

Јун 14

Проекција на кратки едукативни филмови низ Македонија

Во текот на изминатите две недели, во неколку градови низ Македонија, се одржаа проекции на кратките едукативни филмови кои ги изработија Детскиот Театарски Центар и Фондацијата Метаморфозис во рамките на проектот „Приватност на интернет на лесен начин“. Continue reading

Јун 06

Германија: Задржувањето податоци не е поврзано со намалувањето на стапката на криминал

Статистиките на Германската полиција покажуваат дека задржувањето на телекомуникациски податоци е непотребно. Continue reading

Мај 05

Фејсбук исклучува профили на групи со активисти

Фејсбук тукушто избриша околу 50 профили на групи со активисти и сметки на корисници од Обединетото Кралство, без какво било претходно известување до сопствениците на сметките. Continue reading

Апр 28

Дигитална агенда: децата користат друштвени мрежи на помала возраст, а голем број од нив не се свесни за основните ризици за приватноста

Според едно се-европско истражување спроведено за Европската комисија, 77 отсто од децата на возраст од 13 до 16 години и 38 отсто од децата на возраст од 9 до 12 години во ЕУ имаат профил на веб-сајт за социјално вмрежување. Continue reading

Апр 06

Педофилија на Фејсбук: додека децата садат дрвца на виртуелните фарми, ги демнат манијаци

Садењето дрвца на фармата, одгледувањето миленичиња во „Пет сосајeти“ и пиењето виртуелни пијалаци во „Јо вил“ навидум изгледаат како наивна забава за децата, но реалноста е малку поинаква. Continue reading