Авг 27

Како да си ја заштитам приватноста

  1. Кога посетуваш некоја веб страна не откривај ги своите лични податоци како на пример:
  • е-mail адресата;
  • податоците за приватниот живот;
  • контакт информации;
  • лозинката и ПИН бројот. Continue reading
Авг 10

Декларација за активноститe и конференциите на ITU (International Telecommunications Union)

Интернационалната Телекомуникациска Заедница (ITU) ќе го прослави својот 147 роденден наредната година. Низ сите овие години оваа меѓувладина организација го менуваше својот фокус од телеграфот преку радиото, до телекомуникациите. Continue reading

Јул 17

Декларација за слобода на интернетот

ПРЕАМБУЛА

DECLARATION_of_INTERNET_FREEDOM_thumbВеруваме дека слободниот и отворен интернет може да придонесе за подобар свет. За да го зачуваме интернетот слободен и отворен, ги повикуваме заедниците, индустриите и државите да ги потврдат овие начела. Убедени сме дека тие ќе придонесат за повеќе креативност, повеќе иновации и поотворени општества.

Се придружуваме на меѓународното движење за одбрана на нашите слободи затоа што веруваме дека вреди да се бориме за нив. Continue reading

Јун 27

Британските веб-локации можеби ќе треба да идентификуваат „тролови“

Според новите предлози на британската влада, операторите на веб-локациите наскоро можеби ќе мораат да ги идентификуваат корисниците кои поставуваат пораки со погрдни и клеветнички содржини на интернет, за да можат жртвите на тие пораки да преземат правни мерки против „троловите“. Continue reading

Мај 30

Македонија: Отворена меѓународната конференција „Модернизација на легислативата за заштита на личните податоци во Европа“

На 29 мај 2012 г. во Скопје беше отворена меѓународна конференција Модернизација на легислативата за заштита на личните податоци во Европа, организирана од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ (ДЗЛП) со поддршка од ЕУ во рамки на проект од ИПА 2008. Continue reading

Мај 25

Заврши конференцијата за слобода и приватност на интернет

Меѓународната конференција „Слобода и приватност на Интернет“, организирана од Фондацијата Метаморфозис и Институтот за мир и човекови права од Каен, Франција, заврши на 22 мај, 2012 година, со дебата за социјалните медиуми како слободна територија за активизам. Continue reading

Мај 08

Македонија: Конференција за слобода и приватност на интернет

На 21 и 22 мај, фондацијата Метаморфозис и Институтот за човекови права и мир од Каен организираат меѓународна конференција на тема Слобода и приватност на интернет. Настанот е дел од долгогодишниот проект за децентрализирана соработка помеѓу Македонија и регионот Долна Нормандија, поддржана од мрежата Франција-Балкан, а ќе се одржи во салата City Hall во Скопје. Continue reading