Мар 06

Политиката на приватност на Google е спротивно законите на ЕУ

Европската Унија ќе отвори истрага да провери како Google ќе ги користи корисничките податоци. Google го одби предлогот на ЕУ да го одложи стартувањето на новата политика на приватност, која стартува од 1 март. Continue reading

Мар 02

Македонија: Сè повеќе е-продавници со политики за приватност

Најновиот мониторинг на присутност на политики за приватност кај е-продавниците, спроведен во месец февруари 2012 од тимот на Метаморфозис, укажува на пораст на бројот на е-продавници, како и зголемен процент на политики на приватност во овој сектор. Continue reading

Јул 15

Македонија: Расте бројот на е-продавници со политики за приватност

Периодичниот мониторинг на присутност на политики за приватност кај е-продавниците спроведен од тимот на Метаморфозис укажува на растечки тренд. Со порастот на бројот на е-продавници, расте и процентот на политики на приватност во овој сектор. Во јули 2011 година, 77% од активните е-продавници имаат објавено политики за приватност. Continue reading

Мар 30

Работилница за квалитетно моделирање на договори за јавна набавка на софтвери и политики на приватност

Проектот за е-Влада и Министерството за информатичко општество (МИОА) ја организираа последната заедничка работилница наменета за лицата вработени во државните органи, кои се директно вклучени како проект координатори или имплементатори на проекти од областа на е-Влада. Темата на работилницата, која се одржа на 30 март 2011 година во Клубот на пратеници, беше „Квалитетно моделирање на договори за јавна набавка на софтверски апликации“. Continue reading