Мај 06

Како да си ја заштитиме приватноста на Фејсбук?

Осмиот „Водич за ИКТ“ на „Метаморфозис“ е наменет за сите корисници на Фејсбук, без разлика на начинот и нивото на кои ја користат оваа социјална мрежа. Тој претставува кратко „упатство за употреба“ на сите достапни опции за заштита на приватноста што особено им е значајно на оние кои често ги споделуваат своите ставови, коментари, линкови кои водат до содржини што им се допаѓаат или ги поддржуваат и фотографии од себеси и од останатите кои се појавиле пред нивниот фотообјектив. Continue reading

Мај 05

Фејсбук исклучува профили на групи со активисти

Фејсбук тукушто избриша околу 50 профили на групи со активисти и сметки на корисници од Обединетото Кралство, без какво било претходно известување до сопствениците на сметките. Continue reading

Апр 06

Педофилија на Фејсбук: додека децата садат дрвца на виртуелните фарми, ги демнат манијаци

Садењето дрвца на фармата, одгледувањето миленичиња во „Пет сосајeти“ и пиењето виртуелни пијалаци во „Јо вил“ навидум изгледаат како наивна забава за децата, но реалноста е малку поинаква. Continue reading

Мај 28

Фејсбук открива „поедноставени“ промени во опциите за приватност

Социјалната мрежа Фејсбук соопшти дека ќе понуди едно место за нагодување на сите поставки за приватност, како одговор на загриженоста на корисниците. Continue reading

Мај 26

Фејсбук под притисок поради непочитување на сопствените принципи за приватност

Неодамнешните промени во поставките за приватност на Фејсбук привлекоа голем број негативни коментари од редовните корисници, но и од органите за заштита на податоците и невладините организации. Continue reading