Мај 06

Водич: Безбедно на интернет (второ издание)

Безбедност на децата на интернет: како возрасните можат да им помогнат на децата во заштитата од потенцијалните опасности на интернет, додека истовремено им укажуваат на содржините и на сервисите од кои можат да ползуваат корист? [Преземи]

Фев 07

Ден на побезбеден интернет – „Откријте го дигиталниот свет заедно… безбедно!“

Денес, 7 февруари 2012 година, е Ден на побезбеден интернет. Со текот на годините Денот на побезбеден интернет постана традиционален настан во календарот за онлајн безбедност. Започнувајќи како иницијатива на проектот на ЕУ, Безбедни граници, во 2004 година, овој ден сега се обележува на 6 континенти, во повеќе од 70 земји ширум светот. Секоја година се избираат теми, од сајбернасилство до социјални мрежи, кои се во согласност новите онлајн прашања и ги рефлектираат тековните грижи. Continue reading

Јан 20

Младите луѓе сè повеќе ги споделуваат лозинките од своите онлајн профили

На 17 јануари, 2012 година, во Њујорк Тајмс осамна напис на Мат Ричтел наречен „Млади, заљубени, споделуваат сè, вклучувајќи и лозинки“. Continue reading

Јун 14

Проекција на кратки едукативни филмови низ Македонија

Во текот на изминатите две недели, во неколку градови низ Македонија, се одржаа проекции на кратките едукативни филмови кои ги изработија Детскиот Театарски Центар и Фондацијата Метаморфозис во рамките на проектот „Приватност на интернет на лесен начин“. Continue reading

Апр 28

Дигитална агенда: децата користат друштвени мрежи на помала возраст, а голем број од нив не се свесни за основните ризици за приватноста

Според едно се-европско истражување спроведено за Европската комисија, 77 отсто од децата на возраст од 13 до 16 години и 38 отсто од децата на возраст од 9 до 12 години во ЕУ имаат профил на веб-сајт за социјално вмрежување. Continue reading

Апр 06

Педофилија на Фејсбук: додека децата садат дрвца на виртуелните фарми, ги демнат манијаци

Садењето дрвца на фармата, одгледувањето миленичиња во „Пет сосајeти“ и пиењето виртуелни пијалаци во „Јо вил“ навидум изгледаат како наивна забава за децата, но реалноста е малку поинаква. Continue reading

Фев 10

Настан по повод Европскиот ден на побезбеден интернет

8 февруари беше ден на побезбеден интернет кој годинава го обележаа 68 земји насекаде во светот, меѓу кои и Македонија. Метаморфозис, како и секоја година, и оваа, активно се вклучи во глобалната акција под мотото „Животот на интернет е повеќе од игра“, со организирање настан за деца. Continue reading

Дек 24

Промоција на 10 филмчиња за безбедност и приватност на децата на Интернет

Во вторник, 28 декември, во 19:00  часот ќе се одржи промоција на 10 кратки филмчиња на теми поврзани со безбедноста и приватноста на децата на интернет, изработени во рамките на проектот „Полесно до приватност на Интернет“. Continue reading

Сеп 29

Водич: Безбедно на интернет

Безбедност на децата на интернет: како возрасните можат да им помогнат на децата во заштитата од потенцијалните опасности на интернет, додека истовремено им укажуваат на содржините и на сервисите од кои можат да ползуваат корист? [Преземи]