Мај 26

Фејсбук под притисок поради непочитување на сопствените принципи за приватност

Неодамнешните промени во поставките за приватност на Фејсбук привлекоа голем број негативни коментари од редовните корисници, но и од органите за заштита на податоците и невладините организации. Continue reading

Мај 14

Македонија: Предложен новиот закон за електронски комуникации

Измените и дополнувањата на законот за електронски комуникации ќе му овозможат на Министерството за внатрешни работи да ја игра улогата на „Големиот брат“, беше оцената на опозицијата за време на дебатата околу овој предлог-закон која се одржа на 11 мај. Continue reading

Дек 16

Награда на граѓанското општество за заштитата на податоците во Европа

AEDH (Европската асоцијација за заштита на човековите права) и EDRI (Европски дигитални права) ја востановија Наградата на граѓанското општество за заштита на податоците во Европа (ECSDPA). Continue reading