Мар 06

Политиката на приватност на Google е спротивно законите на ЕУ

Европската Унија ќе отвори истрага да провери како Google ќе ги користи корисничките податоци. Google го одби предлогот на ЕУ да го одложи стартувањето на новата политика на приватност, која стартува од 1 март. Continue reading

Фев 02

Одговори на често поставуваните прашања за ACTA

1. Дали ACTA бара од земјите да наметнат правила за „три предупредувања пред исклучување од интернет“?

Од земјите кои ја ратификуваат ACTA се бара да поттикнат „соработка“ кај приватните компании во спроведувањето на законот. Таквата соработка се предвидува да биде опширна, и да го опфаќа исклучувањето на крајните корисници врз основа на одлуките донесени од приватниот сектор. Ова го докажува документот на Европскиот парламент кој излезе во јавност (фуснота 6, страница 4):

„Пример за таквата политика е прекинот (во соодветни околности) на претплатите и корисничките сметки на повторните прекршители во системот или мрежата на интернет-провајдеротContinue reading

Јан 20

Младите луѓе сè повеќе ги споделуваат лозинките од своите онлајн профили

На 17 јануари, 2012 година, во Њујорк Тајмс осамна напис на Мат Ричтел наречен „Млади, заљубени, споделуваат сè, вклучувајќи и лозинки“. Continue reading

Дек 14

Семинар на тема: Заштита на личните податоци во телекомуникацискиот сектор

Во понеделникот, на 12 декември, во конгресната сала на хотелот Стоун Бриџ, се одржа семинар за заштита на личните податоци во телекомуникацискиот сектор, организиран од Дирекцијата за заштита на личните податоци на Република Македонија. Continue reading

Ное 28

Конференција за стратешки пристап во развојот на механизмите за заштита на личните податоци

На 25 ноември, во хотелот Стоун Бриџ се одржа меѓународна конференција чија цел беше презентација на Стратегијата за заштита на личните податоци за периодот 2012-2016. Continue reading

Ное 14

Сè поголем број владини барања за отстранување содржини од Google

Извештајот за транспарентност издаден од Google покажува зголемување на нивото на владини барања за приватни податоци и отстранување содржини во периодот од јануари до јуни 2011 г. Continue reading

Окт 20

Mислење на Европскиот супервизор за заштита на податоци околу неутралноста на интернетот и приватноста

Питер Хастинкс, Европскиот супервизор за заштита на податоци на 7 октомври, 2011 г. усвои мислење за соопштението на Европската комисија во врска со отворениот интернет и неутралноста на интернетот во Европа, нагласувајќи ја потребата за почитување на основното право на приватност и заштитата на податоците на корисниците, особено кога станува збор за доверливоста на комуникациите. Continue reading