Авг 10

Декларација за активноститe и конференциите на ITU (International Telecommunications Union)

Интернационалната Телекомуникациска Заедница (ITU) ќе го прослави својот 147 роденден наредната година. Низ сите овие години оваа меѓувладина организација го менуваше својот фокус од телеграфот преку радиото, до телекомуникациите. Continue reading

Јул 17

Декларација за слобода на интернетот

ПРЕАМБУЛА

DECLARATION_of_INTERNET_FREEDOM_thumbВеруваме дека слободниот и отворен интернет може да придонесе за подобар свет. За да го зачуваме интернетот слободен и отворен, ги повикуваме заедниците, индустриите и државите да ги потврдат овие начела. Убедени сме дека тие ќе придонесат за повеќе креативност, повеќе иновации и поотворени општества.

Се придружуваме на меѓународното движење за одбрана на нашите слободи затоа што веруваме дека вреди да се бориме за нив. Continue reading

Јун 27

Британските веб-локации можеби ќе треба да идентификуваат „тролови“

Според новите предлози на британската влада, операторите на веб-локациите наскоро можеби ќе мораат да ги идентификуваат корисниците кои поставуваат пораки со погрдни и клеветнички содржини на интернет, за да можат жртвите на тие пораки да преземат правни мерки против „троловите“. Continue reading

Јун 11

Броjот на демонстранти против ACTA ги надминува очекувањата

По сите најави за смртта на ACTA, се поставува прашањето зошто некој денес би чувствувал потреба да се појавува на демонстрациите против ACTA. Continue reading

Мај 30

Македонија: Отворена меѓународната конференција „Модернизација на легислативата за заштита на личните податоци во Европа“

На 29 мај 2012 г. во Скопје беше отворена меѓународна конференција Модернизација на легислативата за заштита на личните податоци во Европа, организирана од Дирекцијата за заштита на лични податоци на РМ (ДЗЛП) со поддршка од ЕУ во рамки на проект од ИПА 2008. Continue reading

Мај 04

ЕУ: Нова стратегија за побезбеден интернет и подобри содржини на интернет за децата и тинејџерите

Европската комисија подготви план со кој на децата ќе им се обезбедат дигиталните вештини и алатки кои им се потребни за целосно и безбедно да ги користат придобивките од дигиталниот свет. Continue reading

Апр 03

Германија: Нова судска одлука за филтрирање на интернет-сообраќајот

Високиот регионален суд во Хамбург на 14 март 2012 г. донесе одлука дека веб-локацијата за хостирање датотеки RapidShare мора проактивно да ги филтрира датотеките што ги поставуваат нејзините корисници. Continue reading

Мар 16

Германскиот Уставен суд донесе одлука за пристапот до личните податоци

Според одлуката на германскиот уставен суд од 24 февруари 2012 година, органите на прогонот повеќе не смеат да бараат лични податоци освен ако тоа е оправдано со посебни услови. Continue reading

Мар 09

Комуникациите преку интернет интензивно следени од германските разузнавачки служби

Врз основа на два извештаи на Германската парламентарна комисија за контрола (PKG), во 2009 и 2010 година Државниот завод за уставна заштита, Државната разузнавачка служба и Воената служба за контра-разузнавање следеле импресивен број е-пораки и други видови комуникации преку интернет. Continue reading